Pokud budete chtít někam večer vyrazit, mám jedno varování hlavně pro ženy: oblečení na večerní akce se nemění v závislosti na počasí nebo ročním období, ideální by byly krátké šaty na ramínka. Pokud by začalo sněžit, povolili by vám i punčocháče a svetřík, ale nesnažte se někoho přesvědčit, že si vezmete zimní kabát. To se prostě nenosí a basta. Ne že přijdete stejně navlečení jako ve dne, když svítilo slunce… Rozumné vysvětlení mně zatím nikdo nepodal, prostě se počítá s tím, že se necháte dovézt až na místo a pak vypijete tolik alkoholu, že vám zima nebude. Tím „místem“ myslím hospodu nebo podobné kulturní zařízení, ne že budete pít alkohol venku!

Nu, nemusím zase zažít všechno, tak zatím pravidlo večerního oblékání úspěšně ignoruju a nebudu se na nikoho zlobit, pokud se ke mně přidá. Pokud jste si nepořídili fancy dress, tak bych navrhovala dnes nechodit na žádnou „tématickou“ párty, hostitel by mohl považovat za nezdvořilost, že vypadáte normálně. Ještě jsem nezapadla natolik, abych pochopila, proč si člověk nesmí obléct na cestu bundu, ale nikdo se nepozastaví nad tím, pokud se převleče za medvěda a stráví celý večer ve vytopené místnosti v kožešině.

Můžete tedy zajít na pivo - Angličané vaří pivo vlastní, ale dovozu se nebrání. Moc tady v pití piva nevynikám, ochutnala jsem dvě místní a jednu belgickou značku, jednou jsme měli Budvar. Alternativou k pivu je cider, v podstatě jablečné víno, které ale procentem alkoholu odpovídá pivu. Můžete si koupit i podobný nápoj z hrušek.

Osobně bych dala přednost vínu, už proto že žádné anglické jsem zatím neochutnala. Zato jsem spolu s „cizokrajným“ vínem ochutnala několik druhů v Anglii vyrobeného sýra. V oblasti, kde jsem já, se vyrábí různé druhy sýra, který jednoduše nazývají Lancashire, stejně jako celou oblast. Přestože jsou všude kolem pastviny plné ovcí, používá se kravské mléko, ovce jsou chované na maso. Mnoho lidí považuje za nejlepší Stilton a já se k nim nepřidám jen proto, že si nemůžu vybrat, který sýr je lepší.

Tak jsem toho vlastně moc nenapsala… Zvlášť ve srovnání s minulým článkem. Zřejmě jsem se tady přece jen něco naučila, pan Čapek by o tom mohl povídat. Tak ho na chvilku nechám promluvit a budu mlčet…

„Tady si lidé vždy dovedou navzájem pomoci, ale nikdy si nemají co říci, ledaže je to o počasí. Proto asi Angličané vynašli všechny hry, protože se při hrách nemluví. Jejich zamlklost je taková, že ani nenadávají veřejně na vládu, na vlak nebo na daně; je to celkem neveselý a uzavřený lid. Místo hospod, kde se sedí, pije a povídá, vynašli bary, kde se stojí, pije a mlčí.“ (Karel Čapek, Anglické listy)

Dodat k tomu můžu jen tolik, že je do velké míry pravda. Což abychom si trochu popovídali o počasí?