Původně zcela neznámý člověk udělal převratný objev. Zjistil na základě vědeckých informací, že stačí denně vypít sklenku vody s jednou kapkou jednoduše připravené chemické sloučeniny a vaše nemoc bude za chvíli v tahu. Jaká nemoc? No přece ta vaše, stačí si vybrat. Léčí rýmu, cukrovku, smutek, AIDS, rakovinu,… Nevěříte?

 Tak jinak. Jeden muž, který pracoval v nemocnici, objevil zcela neznámý způsob, jak sledovat lidské nemoci. Ale s tím se nespokojil. Hned vymyslel a nechal vyrobit speciální přístroj, díky kterému může všechny původce lidských nemocí během sekundy zničit. Už dávno nepracuje v nemocnici. Osamostatnil se a pomáhá teď mnoha lidem. Už věříte?

Já ještě ne, ale zkusme se podívat na internet, tyto metody mají pěkně zpracované webové stránky, kde se všechno dozvíte. Metoda je tam popsaná pomocí mnoha odborných slov, pro názornost doplněných několika fotkami z elektronového mikroskopu, na kterých jsou zlé bacily trpící vlivem zázračného přípravku. Nebo grafy zaznamenávající průběh vlnění, které snímá vaši nemoc.

Metoda je naprosto bez rizika, člověk při ní netrpí jako při běžných metodách používaných v medicíně a přitom je to mnohem účinnější a pomohla už mnoha lidem. Dozvíte se, kde můžete koupit další literaturu nebo zajít na přednášku o metodě. Možná také zjistíte, že se denně vystavujete nebezpečí, které nevidíte, nevíte o něm, ale dopadnete velmi špatně, pokud se mu nebudete správně bránit. Můžete si přečíst příběhy lidí, kterým tato metoda zcela změnila život a vrátila zdraví. Dozvíte se, kde se můžete objednat na vyšetření nebo koupit léčivý prostředek. Také dostanete varování, abyste tento prostředek nekupovali nikde jinde než je doporučené, zcela zaručeně by se jednalo o napodobeniny, které by vám jen ublížily. Možná si také přečtete povzdech, že přes veškeré snahy objevitele metody, který chce pomoci co nejvíce lidem, lékaři a vědci brání šíření a používání této metody. Náš dobrodinec se snaží na převratný objev upozornit a nikdo si ho nevšímá. Vědecké a lékařské časopisy vytrvale odmítají publikovat podstatu metody. Brání i prodávání zázračného prostředku.

Ale to nevadí. Objevitel metody vymyslel způsob, jak vás přes všechny překážky vyléčit. Nějak se k němu dostanete, léčivý prostředek objednáte na internetu, a kdyby ani to nešlo, možná by stačilo poslat peníze na účet a on by vás léčil na dálku.

Teď trochu z druhé strany. Když máme narozeniny, velká část lidí nám přeje „hlavně to zdravíčko“. Zdraví je dobrá věc, ale zároveň vidíme, že se stává jednou z hlavních podmínek života. Je třeba nemoc nezanedbat. Mnoho lidí si ale uvědomilo, že je pro člověka mnohem příjemnější všechno vyřešit jednoduše, bez bolesti, bez práce. Vědí, že k doktorovi se nikomu moc nechce, a nabízejí jednodušší řešení. Stačí zaplatit a řídit se jejich radami.

Část metod alternativní medicíny skutečně funguje, jak je popsané, a všechno dává smysl. O těch teď psát nechci. Je totiž také velké množství těch, které se jen snaží vypadat jako pořádná a účinná metoda. Když někdo začne metodu studovat do hloubky, zjistí, že celé vysvětlení je jen hromada slov, pseudovědecký text, občas nějaká polopravda, plno grafů, pěkné obrázky, které mají člověka přesvědčit, že tomu sice nerozumí, ale vědci to přece pořádně vyzkoumali. Odpovědi na všechno, aby se nikdo na nic neptal.

Myslím, že jsou 4 možnosti, které můžou nastat:

1) Člověku nic závažného není, zaplatí peníze za něco, co mu fakticky nepomůže, ale ani neuškodí. Vlastně si kupuje dobrý pocit, že ho teď nic neohrožuje. Může se projevit placebo efekt, kdy se nemocnému uleví, protože věří tomu, že by se mu ulevit mělo.

2) Člověk je skutečně nemocný, vědecky vypadající metoda nemá žádný vliv, ale nemocného uchlácholí, že dělá to nejlepší, co může. Nijak neškodí, ale může pořádně uškodit tím, že oddálí pořádnou léčbu.

3) Bez závislosti na tom, jestli člověk je nemocný nebo zdravý, metoda nepomáhá, ale škodí.

4) Metoda by podle všeho pomáhat neměla, ale ve skutečnosti pomáhá, což mně přijde jako nejhorší varianta. Nenapadá mě totiž jiná možnost, než že je účinek podložený magií. Nemocnému se tak možná jeden problém vyřeší, ale jiný přidá.

Omlouvám se, že k tomu píšu možná zbytečně moc, ale když vidím, kolik podobných objevů všude je, přišlo mně důležité říct, že vědecký neznamená nesrozumitelný. Studuju vědecký obor, je někdy složité do všeho proniknout, ale dává to smysl. Některé teorie nejsou možná naprosto správné, ale dnes se to o nich ještě neví, jsou to ty nejlepší, jaké dosavadní poznatky umožnily.

Mrzelo by mě proto, kdyby se někdo nechal napálit a uvěřil tomu, že když někdo napsal „vědci řekli“, tak musí být pravda. Každý blábol plný cizích slov ještě nemusí dávat smysl (třeba moje bakalářka :D) a už vůbec neznamená, že je všechno napsané pravda.

Teď by bylo pěkné, kdybych řekla, jak teda tu pravdu poznat, že? To už tak snadné není a troufám si tvrdit, že žádnému člověku se to nepodaří pokaždé. V tomto konkrétním případě by mohlo pomoct nepodléhat zdání, že za vysokou peněžní částku může člověk dostat jednoduché řešení. A kdyby ani to nepomohlo, mělo by pomoct nemít peníze, to by šarlatány mělo odradit.

No, a kdybyste chtěli nějakou rozumnější radu, můžu poradit jen používat selský rozum a ptát se (jinde než u objevitelů metod).